Cândești, Dumbrăveni: Iluminat stradal cu lămpi de tip led, coordonate prin GPS
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Cândești, Dumbrăveni: Iluminat stradal cu lămpi de tip led, coordonate prin GPS
Cândești, Dumbrăveni: Iluminat stradal cu lămpi de tip led, coordonate prin GPS
Voteaza :

Articolul a primit 5 voturi

În întreg satul Cândeşti, comuna Dumbrăveni, au fost montate lămpi stradale cu led, care îmbunătăţesc vizibilitatea conducătorilor auto și oferă siguranţă cetăţenilor. Montarea acestor lămpi cu led a început încă de anul trecut şi face parte dintr-un program accesat de primarul Valentin Tîlvăr, fiind finanţat prin GAL-ul „Ţinutul viei şi vinului“. „Este o continuare a unui experiment făcut acum un an şi jumătate, când o firmă din Bucureşti şi una din Târgovişte au venit să se promoveze. Ne-au pus la dispoziţie, cu montaj cu tot, un număr de 30 de lămpi de fiecare societate, pe care le-au montat începând din faţa primăriei, pe un singur tronson de drum. După perioada respectivă, prin proiecţia pe care o să o avem pe GAL-ul „Ţinutul viei şi vinului“, din care şi noi facem parte, facem iluminatul public stradal. În aceste condiţii, ne-am pliat 10 comune din cadrul GAL-ului pentru a face iluminat pe led, dar acest iluminat dacă nu îl faci pentru toată lumea, devine ineficient din punct de vedere al omului, al cetăţeanului. Nu puteam să realizăm deodată cele trei sate componente, astfel încât am luat decizia, prin hotărârea Consiliului Local, anul acesta să montăm în satul Cândeşti, iar anul viitor să finalizăm celelalte două sate, Dumbrăveni şi Dragosloveni, ca toată localitatea să fie iluminată pe led, inclusiv şoseaua naţională“, a precizat primarul comunei  Dumbrăveni, Valentin Tîlvăr.
În urmă cu ceva timp, satul era foarte puţin iluminat şi toţi cei care mergeau noaptea pe jos erau nevoiţi să folosească lanternele, plus că şoferii aveau o vizibilitate redusă atunci când tranzitau satul Cândeşti. După spusele celor din alte comune şi sate învecinate, se pare că mulţi locuitori îşi doresc un astfel de iluminat şi în satul lor.
Primarul comunei Dumbrăveni consideră de importanţă majoră iluminatul stradal, tocmai pentru a le veni în ajutor cetăţenilor şi pentru a le crea condiţii bune de trai. „În satul Cândeşti, mai avem puţin şi finalizăm lucrarea, fiind iluminate toate străzile, uliţele, drumul naţional, pe puteri diferite, încât siguranţa cetăţeanului să fie pe primul loc, circulaţia rutieră şi pietonală să se poată face în condiţii bune și pe timp de noapte. Poate că ceilalţi primari din comunele vecine au o altă strategie de dezvoltare a localităţii, însă eu consider că iluminatul public este o necesitate pentru siguranţa cetăţeanului. Orice stradă şi stâlp este iluminat, încât fiecare cetăţean beneficiază de iluminat public. Până la acest moment, aveau foarte puţină lumină, din 3 în 3 stâlpi, cu becuri şi lămpi vechi, care nu asigurau o luminozitate suficientă“, a adăugat edilul.
Interesant la aceste lămpi, fiind un concept nou, este faptul că lămpile cu led sunt coordonate şi controlate de staţii GPS, acestea fiind aprinse şi stinse în funcţie de ceasuri astronomice, care ştiu exact când este nevoie ca ele să funcţioneze. „Ca o noutate, pentru că nu am mai auzit în zonă, aceste lămpi sunt declanşate şi stinse automat în funcţie de ceasuri astronomice, fiind coordonate prin GPS, astfel încât nimeni să nu mai intervină să le programeze în funcţie de cum se vrea. Totul este prin GPS în funcţie de timpul de afară, cu o marjă de plus-minus o oră. Sistemul de iluminat are o garanţie de 5 ani şi în această perioadă nu vom mai plăti absolut nimic pentru eventualele reparaţii“, a ţinut să sublinieze primarul Tîlvăr.
Reticenţi la început, cetăţenii nu înţelegeau şi nu prea erau de acord cu toaletarea copacilor. Primarul susţine că toaletarea copacilor vine tot în ajutorul oamenilor, pentru că de foarte multe ori, din cauza zăpezii grele şi a condiţiilor meteo nefavorabile, cablurile încurcate prin crengile copacilor se rupeau şi oamenii chiar rămâneau fără curent electric sau alte utilităţi. „Odată cu această iluminare, am făcut şi toaletarea copacilor, care era necesară din punct de vedere a siguranţei rutiere şi a distribuţiei energiei electrice, a reţelelor de telefonie, cablu şi internet, deoarece pe perioada iernii tot cetăţenii erau cei care aveau de suferit şi sunau la primărie pentru toate defecţiunile pe care le aveau în urma deteriorării firelor din cauza zăpezii. Iniţial, cetăţenii au fost reticenţi când am început toaletarea copacilor, dar ulterior au înţeles eficienţa iluminatului pe timp de noapte, vizibilitatea şi celelalte aspecte din punct de vedere rutier. Acum majoritatea apreciază acest lucru şi oamenii sunt mulţumiţi“, a încheiat primarul Valentin Tîlvăr.


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate
FLASH NEWS NATIONAL16
36
34
30
43
27

Extragerea noroc:  5429681

Harta Focsani
   

Social

Adevăruri ȘOCANTE spuse de medicul Cătălin Groza despre educația sexuală. „Profesorului de Biologie îi este rușine să vorbească despre ciclul menstrual sau despre sarcină“
    În anul 2017, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani  au fost abandonați 19 copii. 17 dintre aceștia au fost abandonați în secția nou-născuți (15 au ajuns la asistent maternal în regim de urgență și doi în centre maternale), alți doi copii cu handicap au fost abandonați în secția pediatrie.

POZA ZILEI

Puțină zăpadă

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Cum vă pregătiți pentru iarnă?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost