Campania națională ”Informare acasă! Siguranță în lume” a ajuns și la Focșani

0
1322


    Campania de informare a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, „Informare acasă! Siguranță în lume!”, destinată românilor care doresc să muncească, să studieze și să locuiască în străinătate, a ajuns vineri și în județul Vrancea. Conferința de informare a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, în parteneriat cu mai multe instituții ale statului, precum Agenția Națională de prevenire a traficului de persoane umane, Agenția națională Antidrog, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Poliția sau Jandarmeria Vrancea. Și cum tinerii sunt categoria cea mai dornică de a pleca la muncă în străinătate, sala mare a IȘJ s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea acestora veniți la conferință. Campania își propune să informeze asupra drepturilor pe care persoanele care vor să se stabilească în afara granițelor le au în țările membre UE, precum și asupra riscurilor la care se expun odată cu decizia de a munci în străinătate. „Campania se adresează tuturor cetățenilor români care doresc să se stabilească în străinătate și trebuie să își cunoască drepturile pe care le au dar în aceeași măsură trebuie să fie conștienți și de riscurile la care se supun atunci când doresc să se încadreze în câmpul muncii în țările din Uniunea Europeană. Le mulțumim oaspeților noștri pentru implicarea în această campanie”, a spus în deschiderea conferinței profesoara Lauriana Ailincuței, inspector școlar general. 
    La conferința de vineri de la IȘJ au fost prezenți deputata Rodica Boboc, reprezentant al Parlamentului României și membru în Comisia pentru Educație din Camera Deputaților, ministrul subsecretar de stat Victor Ionescu, maior Ovidiu Avram, de la Inspectoratul județean de Jandarmi, Sebastian Ciocan, de la ITM Vrancea, Marina Danțiș, de la AJOFM Vrancea, Mereuță Ionel, reprezentant al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, regionala Galați, comisar Monica Manolache și subinspector Luminița Lazăr, reprezentante ale IPJ, comisar șef  Răzvan Candrea, de la Centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog Vrancea, precum și inspectorii din IȘJ și numeroase cadre didactice din județ.
    De asemenea, cei prezenți au fost informați în legătură cu siguranța la locul de muncă, riscurile unor boli profesionale, protecția față de abuz și exploatarea prin muncă sau orice alt tip, susținerea accesului nediscriminatoriu al lucrătorilor români pe piața muncii, precum și numerele de urgență în caz de necesitate. „Eu aș vrea să vă mulțumesc că sunteți astăzi aici și trebuie să mulțumim în primul rând reprezentanților Parlamentului pentru că fără ei nu am fi putut derula această campanie și Ministerului Educației care ne sprijină prin IȘJ. Poate că mulți dintre voi sunteți dornici de a pleca în străinătate, fie la studii, fie la muncă. Și eu am fost la studii dar nu am rămas și pentru a munci. Cred că este important să știți câteva lucruri de bază pe care vă puteți baza în momentul în care plecați din țară, fie să studiați, fie la muncă. Evident că ne dorim, noi autoritățile, să rămâneți aici, în România și să studiați și să munciți. Însă dacă totuși sunt tineri dornici de a pleca este bine să știe că România are, din acest an, cea mai mare rețea consulară din lume, fie că vorbim de țări unde trăiesc comunități foarte mari de români, fie că vorbim de țări cu comunități mai mici, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să intrați online, să vedeți site-ul Ministerului Afacerilor Externe și acolo veți găsi adresa celui mai apropiat punct consular. Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl faceți.Trebuie să luați legătura cu colegii noștri de acolo ca ei să știe că sunteți în acea zonă. Vă spun toate aceste pentru că este bine să fiți informați și să știți că puteți fi ajutați. Frecvent apar știri cu conaționali de ai noștri exploatați din păcate de tot felul de firme”, a spus subsecretarul de stat Victor Ionescu la Focșani.
    Acesta a povestit despre condiții dure de viață ale unor conaționali de ai noștri din Spania, Germania sau Sudul Italiei. Subsecretarul de stat i-a sfătuit pe toți cei prezenți la conferință să se informeze înainte de a pleca din țară chiar și ca simpli turiști, pentru că orice informație în plus poate ajuta în caz de nevoie, într-o situație critică.
    Și Marina Danțiș, șefa AJOFM a vorbit despre legislația muncii și despre programele pe care ANOFM le implementează pentru a veni în sprijinul tinerilor sau șomerilor. De asemenea, reprezentantul Agenției naționale Împotriva Traficului de Persoane le-a dat sfaturi prețioase tinerilor prezenți la conferință. Acesta a vorbit despre faptul că românii care cad victime ale abuzului traficului de persoane pot cere ajutor consular atât în țară, cât și în străinătate, mai ales că MAE pune la dispoziția cetățenilor din afara țării Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din străinătate care funcționează 24 ore/7 zile în regim de Call Center, Mail Center și Portal.
    Și inspectorul școlar genera adjunct, Aurel Șelaru, le-a spus tinerilor să fie atenți la anturaje și să nu uite că cei mai buni prieteni ai lor sunt părinții. „Sfatul meu este să fiți cu băgare de seamă și să vă uitați cu atenție în stânga și în dreapta. Acestea nu sunt povești, sunt lucruri care vi se pot întâmpla vouă astăzi, mâine, poimâine. Vreau să mai știți un lucru. Nimeni  nu vă sprijină și vă iubește necondiționat în afară de părinții voștri. Ei sunt cei mai buni prieteni ai voștri și vă rog să aveți încredere în ei. Vă rog să aveți o comunicare directă cu ei. Știu că spuneți că uneori vă este rușine să vorbiți cu mama sau cu tata dar lucrurile se rezolvă împreună și până să ajungeți dincolo de prăpastie este bine să vă opriți la marginea acesteia. Vă doresc să fiți sănătoși, să aveți încredere în voi și să colaborăm, să colaborați cu toate organismele prezente astăzi la Focșani, la IȘJ, să aveți vacanță plăcută, dacă ați terminat școala și să ne revedem cu bine în septembrie, odată cu începerea noului an școlar 2018-2019. Sănătate și gânduri alese”, a fost mesajul adjunctului IȘJ, profesorul Aurel Șelaru.

    La nivel național, această campanie este derulată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și autorități locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here