Asociațiile trebuie să depună declarațiile fiscale pentru veniturile de anul trecut

0
585


Asociațiile fără personalitate juridică trebuie să depună declarația anuală de venit pentru anul 2016 la ghișeele unităților fiscale. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a anunțat că formularul 204 nu trebuie depus de asocierile care realizează venituri din activități agricole impuse pe baza normelor de venit. Finanțiștii arată că această declarație se depune de asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice care realizează venituri din activități independente – activități de producție, comerț, prestări servicii, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală, inclusiv din activități adiacente, din activități agricole, din piscicultură sau silvicultură, pentru care venitul net se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
„În cazul societății civile cu personalitate juridică constituite potrivit legii speciale și care este supusă regimului transparenței fiscale, potrivit legii, se aplică regulile de determinare a venitului net din activități independente. Persoanele fizice care obțin venituri dintr-o activitate desfășurată într-o formă de organizare cu personalitate juridică constituită potrivit legii speciale și care este supusă regimului transparenței fiscale, potrivit legii, au obligația să asimileze acest venit distribuit venitului net anual din activități independente. În cazul filialei constituite potrivit legii speciale prin asocierea unei societăți profesionale cu răspundere limitată cu una sau mai multe persoane fizice, filiala fiind supusă regimului transparenței fiscale, potrivit legii, determinarea venitului obținut în cadrul entității se efectuează în sistem real, pe baza datelor din contabilitate”, precizează AJFP Vrancea.
    Această declarație se depune la registratura organului fiscal central la care asocierea este înregistrată în evidența fiscală până la data de 15 martie a anului următor celui de raportare. Documentul trebuie să cuprindă venitul net/pierderea realizat/realizată pe asociație, precum și distribuția venitului net/pierderii pe fiecare asociat. „O copie de pe declarație se transmite de către asociatul desemnat fiecărui asociat. Pe baza acestei copii, asociații vor cuprinde venitul net/pierderea ce le revine din activitatea asociației în declarația privind venitul realizat. Formularul poate fi procurat, în mod gratuit, de la unitățile fiscale teritoriale din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau poate fi descărcat de pe portalul ANAF, la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/204.html Declarația poate fi depusă și prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii, accesând adresa de internet www.e-guvernare.ro – Depunere declarații”, precizează AJFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here