Americanii îşi pregătesc TRUSA DE CUTREMUR pentru seismele din Vrancea ! Tu eşti pregătit ?
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
Americanii îşi pregătesc TRUSA DE CUTREMUR pentru seismele din Vrancea ! Tu eşti pregătit ?
Americanii îşi pregătesc TRUSA DE CUTREMUR pentru seismele din Vrancea ! Tu eşti pregătit ?
Voteaza :

Articolul a primit 8 voturi

   Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti îi avertizează pe cetăţenii americani din ţara noastră în legătură cu „riscul semnificativ al activităţii seismice din România“ şi îi sfătuieşte să fie pregătiţi în orice moment. Joi, un cutremur de 4,4 grade s-a produs în Vrancea, iar la Slobozia Bradului apa scoasă dintr-un puţ este fierbinte, iar sătenii pun acest fenomen pe seama cutremurelor înregistrate în ultima perioadă.  
   În rândurile de mai jos vă prezentăm ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor în caz de cutremur, pe care este bine să o aveți în casă, într-un loc ușor accesibil, și cât costă. De asemenea, vă prezentăm și cum trebuie să vă pregătiți acasă pentru dezastru, cum să întocmiți un plan de măsuri înainte de cutremur și primii paşi imediat după dezastru.


   În ultima perioadă, pe fondul discuțiilor despre un mare cutremur care ar urma să aibă loc în România, unii focșăneni, mai precauți, își fac provizii pentru zile negre. Unii au intrat în magazinele de articole de camping pentru a-și cumpăra un cort, alții s-au gândit să pregătească într-un loc bine știut în casă de toți membrii familiei un rucsac cu toate cele necesare supraviețuirii: apă, o trusă de prim ajutor, o pătură, o lanternă, un radio pe baterii, medicamente, alimente neperisabile. 
   Din păcate, puțini dintre noi au o astfel de rezervă pregătită în casă, în caz de pericol. Aşezaţi la un pahar de vorbă, Ioniță Cuciuc şi Fănică Apărece sunt doi amici pregătiţi în mod diferit pentru cutremur.
    ”La fabrica la care lucrez am făcut instructaj cu pompierii, ce să facem în caz de cutremur. În caz de seism nu trebuie să fug, trebuie să mă pun sub grindă sau lângă frigiderul mare de pe hol, ca să nu cadă ceva pe mine, nu trebuie să fug pe scări. Trusa mea de prim ajutor e soția (râde, n. r.). Nu sunt pregătit cu materiale din astea, de prim ajutor. Depinde cât de mare e cutremurul. Dacă e mare și se dărâmă tot nu mai ai unde să te duci”, ne-a spus Ioniță Cuciuc. 
   ”Am și acasă și în mașină trusă de prim ajutor. Lanterna o am lângă mine, lângă pat, am și stingător în casă. Blocul nostru este construit pentru gradul 9 de seismicitate. Dacă vine cutremurul e foarte bine, mă leagănă puțin și dorm în continuare. Și la cutremurul din 1977 nu am avut nicio crăpătură”, a spus și Fănică Apărece. 
   Majoritatea focșănenilor nu sunt însă pregătiți cu rezerve. ”Recunosc că nu sunt pregătită cu o rezervă de alimente, pături, lanternă, apă și ce mai este necesar în caz de un mare cataclism. Nici nu cred că sunt mulți pregătiți, pentru că noi, aici, în Vrancea, suntem obișnuiți cu cutremurele, în fiecare zi, pe majoritatea nici nu le simțim. Probabil nici nu dăm așa mare importanță unor astfel de pregătiri. Doar atunci când ești pus în fața faptului împlinit, a unui mare pericol, îți dai seama cât de bune ar fi fost niște provizii”, ne-a spus și Maria, din Focșani. 
Trusa de prim ajutor în caz de dezastru

   Iată ce trebuie să conțină trusa de prim ajutor pe care este bine să o aveți în casă, într-un loc ușor accesibil, și cât costă:
-  Apă (minim 4 litri de apă de persoană/zi). Aceasta trebuie reîmprospătată periodic la 3-5 luni) – 6 lei un bidon de 5 litri. În caz de cutremur major, apa ar putea fi întreruptă.
- Mâncare (conserve sau semipreparate care nu necesită încăzire sau apă pentru a fi gătite sau consumate). Gazele sunt întrerupte în cazul unui seism foarte puternic. Aveţi în vedere dieta sau tratamentul pentru copii şi bătrâni. Deschizător de conserve – între 3 lei și 5 lei 
- Lanternă cu becuri şi baterii de rezervă – între 10 lei și 200 lei
- Radio – tranzistori cu baterii de rezervă – între 10 lei și 300 lei
 - Saci de gunoi (pentru depozitarea gunoiului, protejarea surselor de apă, a hainelor, sau culcuşului) – 5 lei pachetul
 - Săpun sau dezinfectant, gel de spălat pe mâini care nu necesită apă – între  3 lei și 10 lei
 - Hârtie igienică, diferite obiecte de igienă personală 
 - Strictul necesar de medicamente pentru cei cu boli cronice, dar şi pentru diferite cazuri, dureri de cap, stomac, dezinfectant, bandaj, spirt, faşe, ochelari pentru cei care poartă
 - Farfurii de plastic, pahare, căni, folie de aluminiu, prosoape de hârtie
 - Bani lichizi, e posibil ca bancomatele să nu funcţioneze după dezastru
 - Încălţăminte etanşă, fixă pe picior, mănuşi de lucru
 - Rucsac: între 50 și 200 lei
 - Cort, în caz că trebuie să înnoptați sub cerul liber: între 150 lei și 1.000 lei. 

Cum să te pregăteşti acasă pentru dezastru

 - Asigură boilerele, frigiderele înalte şi mobila grea pentru a preveni prăbuşirea acestora;
- Mută obiectele mai grele pe rafturile de mai jos ale policioarelor sau în altă parte unde nu prezintă pericol;
- Instalează racorduri flexibile la aragaz;
- Mută sau izolează materialele inflamabile;
- Mută paturile şi locul unde stau copii din/de sub obiecte grele care se pot prăbuşi în caz de cutremur;
 Întocmirea unui plan de măsuri înainte de cutremur:

 - Afişează un plan al casei care să prevadă locurile de ieşire, ferestrele, uşile, sursele de alimentare, mâncarea, uneltele, etc. Pune-i la “curent” pe toţi cei din casă cu acest plan;
 - Stabileşte locuri de întâlnire ale membrilor de familie în caz de dezastru, în afara casei sau în casă în caz de evacuare urgentă;
 - Stabileşte locuri de întâlnire a familiei dacă aceasta este dispersată şi ore de apel telefonic în caz de dezastru;
- Informează-te sau stabileşte un plan de evacuare în şcolile unde învaţă copii tăi;
- Informează-ţi vecinii cu privire la numărul membrilor tăi de familie, inclusiv animale de companie;
- Informează-te unde este cel mai apropiat adăpost din zonă;
- Fă copii după actele de identitate, pe care să le păstrezi departe de casă, în alt loc sigur sau la cineva de încredere. Salvează-ţi datele sau documentele importante scanate sau fotocopiate într-un e-mail, un folder, memorie externă;
- Informează-te unde sunt cel mai apropiat post de poliţie, pompieri, instituţie sanitară;

Primii paşi imediat după dezastru:

-   Verifică sursele cele mai apropiate de foc, inundaţie, gaz, obiecte ascuţite sau orice altceva ţi-ar pune viaţa în pericol;
- Verifică pagubele făcute casei tale. Nu rămâne acolo dacă există structure nesigure;
- Deschide uşi sau ferestre pentru a fi observat;
- Contactează-ţi prietenii sau cunoscuţii şi faceţi schimb de informaţii;
- Urmăreşte emisiuni radio sau tv pentru a te informa.

 Toate aceste instrucțiuni privind modul de acțiune înainte și după dezastru au fost comunicate de Ambasada Statelor Unite ale Americii pe site-ul propriu.  

 

 

3 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • Daca suntem o tara (sau o zona geografica) cu grad de risc seismic ridicat de ce nu asigura statul acest rucsac pe cap de familie printr-un proiect cu fonduri europene!!! In loc sa-si bata joc de bani sa dea faina si malai la tarani mai bine asigurati rucsacul....dar pentru acest fapt trebuie sa stiti si cand vine cutremurul caci astfel se termina bateriile de la lanterna si radio..

  DE ela, postat pe 23-11-2013, la 17:22

 • BA ALU' PESTE PRAJIT---DE C.A.C.A.T TOT CE FACI SA TE FACI REMARCAT!!!!!!!!!!!! sfaturi, haida' de! la cutremur belesti bezdringhelu, oricate sfaturi primesti.

  DE Sbula, postat pe 23-11-2013, la 23:11

 • Cat costa un sac? 15-20€. Imaginati-va ! Cel putin 5 milioane de oameni din Romania vor cumpara. Asa gandeste statu roman sa ridice economia tarii. Ii doare in spate pe ei de cutremur. As trebuie sa faca cadou acest sac cel putin familiilor cu 2-3 copii, ca nu cred ca de zilele noastre toata lumea poate sa-si permite sa cumpere asa ceva cand famillile abia ajuns sa traiasca de pe o luna pe alta. Cum e posibil ca intr-o tara de 22000000 nici unu nu sa gandit la asa ceva pana acum s i mai mult au curajul sa zica ca americanii i-au toate masurile necesare, iar pe ei ii doare-n spate.

  DE Bogdan, postat pe 24-11-2013, la 10:38

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul
    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost