Amenzi pentru agenți economici și persoane fizice care nu au exploatat legal material lemnos

0
603


În urma activităților desfășurate pe linia prevenirii și combaterii  delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, în perioada 7- 13 iunie a.c., polițiștii vrânceni au efectuat 135 controale, din care 130 pe drumurile publice, 3 în fondul forestier și 2 controale la instalațiile de debitat lemn rotund.
Astfel, au fost constatate 10 infracțiuni prevăzute de Legea 46/2008 modificată, au fost aplicate 51 sancțiuni contravenționale, din care 26 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 34600 lei. De asemenea, a fost dispusă măsura complementară a confiscării faptice a cantității de 73,20 m.c. material lemnos (40,02 m.c. – fizic, iar 33,18 m.c. – valoric), în valoare de 22.984 lei.

Exemple semnificative:

La data de 8 iunie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Vidra s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în cursul lunii mai a.c., un bărbat din comuna Vidra ar fi tăiat și sustras din fondul forestier situat în punctul „JarișteË®, de pe raza satului Vidra, trei arbori din specia stejar cu un volum de 4,350 mc, în valoare totală de 2530,40 lei, valoarea unui metru cub de masă lemnoasă pe picior fiind depășită de 19,4 ori. De asemenea, cel în cauză este bănuit că în aceeași perioadă ar fi tăiat trei arbori din specia stejar, rezultând un volum de 4,762 m.c., în valoare totală de 2940,30 lei, valoarea unui metru cub de masă lemnoasă pe picior fiind depășită de 22,6 ori.
În cauză a fost întocmit dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,tăiere fără drept de arbori” și ,,furt de arbori”.

La data de 8 iunie a.c., ora 22.44, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Focșani au identificat în trafic, pe strada Mărășești, un autocamion care transporta cherestea rășinoase. În urma efectuării cubajului, a rezultat cantitatea de 49,97 mc cherestea rășinoase, cu un plus de 16,22 mc cherestea rășinoase, față de volumul înscris în avizul de însoțire prezentat de conducătorul auto.
Societatea comercială emitentă a fost sancționată contravențional conform Legii 171/2010 fiind dispusă totodată confiscarea cantității de 16,22 mc cherestea rășinoase.

În perioada 6-8 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Focșani, au efectuat un control la un depozit de materiale lemnoase situat în comuna Năruja.
Astfel, s-a constatat faptul că agentul economic deținea în incinta depozitului cantitatea de 9,87 m.c cherestea rășinoase fără proveniență legală. De asemenea, s-a constatat faptul că în perioada 1-6 iunie a.c., din incinta acestui depozit a fost expediată cantitatea de 6,68 m.c lemn foc diverse specii, fără avize de însoțire a materialelor lemnoase, conform legislației în vigoare.
În cauză a fost dispusă măsura sancționării contravenționale pentru încălcarea prevederilor Legii 171/2010, fiind dispuse totodată măsurile complementare de confiscare fizică a cantității de 9,87 m.c cherestea rășinoase și confiscarea valorică a cantității de 6,68 m.c lemn foc diverse specii în cuantum de 953,93 lei (TVA inclus).

La data de 9 iunie a.c., ora 11.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Gugești au depistat în fondul forestier din satul Trestieni, doi bărbați care transportau material lemnos cu două atelaje hipo, din specia tei, iar în urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că în perioada 4-8 iunie a.c., cei în cauză ar fi tăiat ilegal 62 arbori, pe care ulterior i-au sustras. În cauză s-a procedat la ridicarea în vederea confiscării a cantității de 3,4 mc lemn foc specia tei dar și a unui motoferăstrau mecanic.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,tăiere fără drept de arbori” și ,,furt de arbori”.

La data de 11 iunie a.c., ora 21.50, pe DJ 205 D Năruja, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Vidra au depistat un bărbat, din județul Brăila, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 5,00 mc. lemn foc fag, fără aviz de însoțire.
Conducătorul auto a fost sancționat conform Legii nr. 171/2010, fiind dispusă confiscarea cantității de 5,00 m.c. lemn foc fag.

În perioada 11-12 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Focșani au efectuat un control la un depozit de materiale lemnoase situat în comuna Năruja precum și la un depozit temporar situat pe raza comunei Nereju, aparținând unei societăți comerciale. În urma controalelor efectuate, s-a constatat faptul că în perioada 1-12 iunie a.c., agentul economic a expediat cantitatea de 7,118 m.c lemn foc rășinoase fără avize de însoțire a materialelor lemnoase și nu a respectat prevederile legale privind modul de completare a avizelor de însoțire, constând în aceea că nu a înscris perioada de valabilitate.
Față de operatorul economic a fost dispusă măsura sancționării contravenționale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010, precum și măsura complementară de confiscare valorică a cantității de 7,118 m.c  lemn foc rășinoase în valoare de 906,32 lei (TVA inclus).

Biroul de presă al IPJ Vrancea, 17 iunie, ora 22.42

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here