Afaceriști vrânceni judecați pentru evaziune cu motorină; prejudiciul depășește 14 milioane de lei

3
4560


Procurorii DNA Timișoara au trimis în judecată 11 persoane într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu enorm, respectiv 14.195.391 de lei, care reprezintă acciză și TVA. Printre persoanele trimise în judecată sunt și doi vrânceni, care nu sunt la prima abatere. Potrivit procurorilor DNA, membrii grupării infracționale ar fi achiziționat motorină din Bulgaria, ce a fost ulterior livrată pe piața internă prin intermediul a trei societăți comerciale cu un comportament de tip „fantomă”. Vrâncenii trimiși în judecată, respectiv Marius Daniel Tuvene (FOTO) și Șerban Nelu Purcel, au avut legătură, printre altele, și cu dosarul ce a vizat devalizarea Bancorex. De altfel, Tuvene a și făcut câțiva ani de închisoare în dosarul Bancorex.

    Doi afaceriști vrânceni sunt judecați într-un dosar cu un prejudiciu de 14.195.391 de lei. Este vorba de Daniel Marius Tuvene și Șerban Nelu Purcel, iar dosarul a fost trimis în instanță de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Timișoara. Inculpații, în total 11 la număr, vor fi judecați în stare de libertate la Tribunalul Arad, cu excepția unuia, care este arestat în altă cauză.
    În ceea ce-i privește pe cei doi vrânceni, anchetatorii spun că unul dintre ei este cel care a pus pe picioare o adevărată afacere „murdară” pentru dezvoltarea unei scheme evazioniste ce presupunea achiziția de motorină în regim suspensiv de la furnizori din Bulgaria și valorificarea pe plan intern a produsului energetic fără plata accizelor și a taxei pe valoare adăugată. În demersul lui, vrânceanul, dar și un alt inculpat, ar fi profitat de oportunitatea legislativă conferită societăților care funcționau în regim de „operator înregistrat”.
    „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Cioflan Marian, inspector vamal în cadrul D.J.A.O.V. Giurgiu, la data săvârșirii faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat, Tuvene Daniel Marius, pentru săvârșirea infracțiunilor de:- dare de mită,- evaziune fiscală în formă continuată,- constituire a unui grup infracțional organizat; Roman Mihail Codrin, pentru săvârșirea infracțiunilor de: evaziune fiscală în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat; Marcu Gheorghe, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, complicitate la spălarea banilor, constituire a unui grup infracțional organizat. Varga Florin Irinel, arestat în altă cauză, pentru săvârșirea infracțiunilor de:- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,- constituire a unui grup infracțional organizat, Rusu Vasile, pentru săvârșirea infracțiunilor de:- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,- participație improprie la spălarea banilor,- constituire a unui grup infracțional organizat, Mugea Liviu, pentru săvârșirea infracțiunilor de:- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,- complicitate la spălarea banilor (2 fapte),- constituire a unui grup infracțional organizat. Purcel Șerban Nelu, pentru săvârșirea infracțiunilor de:- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,- constituire a unui grup infracțional organizat, Stanciu Cristian George, pentru săvârșirea infracțiunilor de:- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,- spălarea banilor, – constituire a unui grup infracțional organizat,- fals în înscrisuri sub semnătură privată, Maier Alexandru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,- constituire a unui grup infracțional organizat,- fals în înscrisuri sub semnătură privată și Cîtu Ion, pentru săvârșirea a două infracțiuni de spălarea banilor”, se arată într-un comunicat al DNA.

„Afacere” inițiată la finele anului 2008

    Anchetatorii arată că „afacerea” cu motorină ar fi fost pusă pe picioare de doi dintre inculpați, unul dintre ei vrâncean, la finele anului 2008. Ulterior, la grupul infracțional au aderat și ceilalți inculpați. Practic, inculpații achiziționau motorină din Bulgaria și o valorificau apoi în țara noastră fără să plătească accizele și taxa pe valoare adăugată. Activitatea infracțională era sprijinită de un inspector vamal.
Concret, anchetatorii spun că în perioada aprilie-mai 2009, membrii grupului infracțional au făcut peste 300 de operațiuni intracomunitare ce au vizat o cantitate de peste 9 milioane de litri de motorină, care a fost livrată apoi în țara noastră prin intermediul unor societăți fantomă, una dintre ele administrate de cel de-al doilea vrâncean trimis în judecată în dosar. „Inculpații Roman Mihail Codrin și Tuvene Marius Daniel, în calitate de administratori ai unei societăți comerciale, la sfârșitul anului 2008, au început demersurile pentru constituirea unui grup infracțional la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, axat pe dezvoltarea unei scheme evazioniste ce presupunea achiziția de motorină în regim suspensiv de la furnizori din Bulgaria și desfacerea pe plan intern a produsului energetic fără plata accizelor și a taxei pe valoare adăugată. În demersurile lor, cei doi au profitat de oportunitatea legislativă conferită societăților care funcționau în regim de „operator înregistrat”. Pentru a evita tragerea la răspundere penală, membrii grupului l-au cointeresat material pe inculpatul Cioflan Marian, inspector vamal desemnat să monitorizeze activitatea societății administrată de inculpații Roman Mihail Codrin și Tuvene Marius Daniel. Acesta din urmă și Varga Florin Irinel i-au dat inspectorului vamal, cu titlu de mită, un autoturism marca Dacia Logan, pentru ca acesta să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să urgenteze formalitățile vamale. Concret, în perioada aprilie-mai 2009, membrii grupului au efectuat, în modalitatea de mai sus, un număr de 334 operațiuni intracomunitare vizând cantitatea de 9.885.454 litri motorină (în valoare de 3.815.817 euro) ce a fost ulterior livrată pe piața internă, conform unui număr de 34 de facturi, prin intermediul a trei societăți comerciale cu un comportament de tip „fantomă”, administrate de inculpații Marcu Gheorghe, Varga Florin Irinel și Purcel Șerban Nelu”, se mai arată în comunicatul DNA.

Bani disimulați pentru „nevoi personale”

    Procurorii DNA mai spun că pentru a-și însuși produsul infracțional, membrii grupului au creat circuite financiare succesive prin care au distribuit diferite sume de bani sub forma unor „nevoi personale, restituire împrumut, plată avans”. Acestea ar fi ajuns astfel la un alt inculpat. „În vederea însușirii produsului infracțional obținut prin infracțiunea de evaziune fiscală, membrii grupului infracțional organizat au creat circuite financiare succesive, prin care au disimulat diferite sume de bani (400.000 lei și 200.000 lei), sub forma unor „nevoi personale, restituire împrumut, plată în avans” care au ajuns, astfel, în posesia inculpatului Cîtu Ion, administrator al unei societăți comerciale, prin intermediul căreia produsul energetic achiziționat a fost comercializat pe teritoriul național. Într-o manieră asemănătoare a procedat și inculpatul Stanciu Cristian George care, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a încheiat, în cursul anului 2009, cu administratorul unei firme, un contract de prestări servicii, în sumă totală de 200.000 lei, fără TVA, prin care a disimulat plata sumei de 53.067,45 lei ordonată în data de 22.05.2009 prin trei transferuri bancare, sumă provenită din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului, constând în acciză și TVA, se ridică la 14.195.391 lei, sumă cu care Direcția Generală a Finanțelor Publice – Timișoara, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad, s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Cioflan Marian, Tuvene Daniel Marius și Mugea Liviu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, au mai arătat procurorii DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here