„Vreau ca Spania să ia titlul suprem!“. Interviu cu Gheorghe Hagi despre sacrificii și împliniri

0
681


Cel mai mare fotbalist român din toate timpurile, Gheorghe Hagi, vorbește despre proiectul său de suflet, Viitorul Constanța, ca fiind familia sa cu peste 200 de copii. Academia Hagi este proiectul cel mai important al fotbalului românesc. Cu o infrastructură de invidiat, în care există terenuri de fotbal la cel mai înalt nivel, Academia Hagi oferă, în acest moment, cei mai mulți fotbaliști pentru loturile naționale ale României, de la juniori și până la echipa de seniori.
Gheorghe Hagi a analizat pentru Monitorul de Vrancea echipele prezente la Campionatul Mondial din Rusia. El își dorește ca Spania să câștige titlul suprem, în ciuda schimbării antrenorului.

Reporter: A început Mondialul din Rusia. Pe cine vedeți favorită?
Gh. Hagi: Suntem încă la început. Mai sunt multe meciuri de jucat până la finală. Dacă este să fim corecți, sunt două tipuri de favorite. Echipe care sunt foarte experimentate, precum Germania, Spania, Brazilia, Franța, Portugalia și Belgia. Argentina are, de asemenea, un potențial extraordinar.  Eu vreau ca Spania să câștige titlul mondial.

Rep.: Italia și Olanda sunt marile absențe. Care ar fi cauzele după dumneavostră?
Gh. Hagi: Italia se gândește prea mult la tactică și mai puțin la cum să crească tinerii jucători și să le dezvolte calitatile. Inainte îi aveau pe Baggio, Del Piero și Totti, jucători de altă categorie. Acum nu au un număr 10 veritabil și nici măcar un mare atacant de careu, gen Vialli, Inzaghi și mulți alții. Olanda se află într-un schimb de generații. Își va reveni curând. Au cele mai puternice academii de fotbal din lume.

Rep.: Toată ziua gândiți, vorbiți și faceți fotbal la cel mai înalt nivel. Este un dar de la Dumnezeu?
Gh. Hagi: Este un dar, dar și de foarte multă muncă. Am foarte puțin timp liber. Antrenez echipa Viitorul, mă ocup de problemele Academiei, mă preocupă și evoluțiile echipelor de copii și juniori. Mai întâi, la Academie am fost patron, dar am condus din punct de vedere managerial. Având o experiență managerială foarte bună, am devenit apoi și antrenorul Viitorului, echipa din prima ligă din România. Am învățat foarte mult în acești ani. Pot spune că sunt pregătit pentru a câștiga trofee! Mă simt acum cam la fel când am venit să joc pentru Galatasaray Istanbul. Să înving pe toată linia, în orice competiție.

Rep.: Unde vă vedeți antrenând?
Gh. Hagi: La orice echipă mare din Europa. Am jucat la cel mai înalt nivel, la Real Madrid, Barcelona, Galatasaray, iar ca antrenor am demonstrat că pot construi echipe. Mă văd și la conducerea unei echipe naționale de nivel mare. Dacă nu apare ceva care să îmi convină din punct de vedere profesional, voi rămâne la Viitorul.

Rep.: Sunteți mulțumit de cum decurg lucrurile la Academia Hagi?
Gh. Hagi: S-a dezvoltat extraordinar în ultimii ani. Am propriul meu stadion, o arenă cu 5.000 de locuri, și multe terenuri de antrenament. Prima echipă a jucat în Europa League, iar 70 la sută din lotul echipei mari sunt jucători care provin din propria pepinieră. Nu e puțin lucru în nouă ani de existență.

Rep.: Jucători la loturile naționale?
Gh. Hagi: În proporție de peste 50 la sută, jucătorii selecționați la loturile de juniori ale României sunt de la Academia Hagi  Obiectivul Academiei acesta și este să creștem jucători pentru cel mai înalt nivel.

Rep.: Care este cel mai frumos moment al carierei de fotbalist?
Gh. Hagi: Cel mai frumos moment a fost în 1994, când am fost eliminați în sferturile de finală ale Campionatului Mondial la penalty-uri contra Suediei. Când am plecat acasă, mulți mă considerau cel mai bun jucător al turneului, echipa României era o mare revelație, eu marcasem golurile fantastice contra Columbiei și Argentinei. Nejucând semifinala și una dintre finale, am coborât pe locurile 3-4, în topurile celor mai buni jucători.

Rep.: La echipele de club?
Gh. Hagi: În sezonul 1988-1999, cu Steaua, când am jucat finala Champions League contra lui AC Milan. Al doilea meu an la Real Madrid a fost unul bun. De asemenea, am avut 5 ani fantastici la Galatasaray, iar anul 2000, când am câștigat Cupa UEFA, Supercupa Europei, Cupa și campionatul Turciei a fost magnific. Eu împart în două cariera mea: cea de la cluburi și cea de la echipa națională. Am jucat 18 ani pentru România, practic toată cariera mea.

Rep.: Ianis este mai bun ca dumneavoastră la 20 de ani?
Gh. Hagi: Sunt convins că Ianis va face o carieră frumoasă. Îi place enorm fotbalul, se antrenează cu mare plăcere și intensitate. Cât de mare va ajunge? Să dea Dumnezeu să fie mai mare ca mine! E un decar ideal: foarte bun pasator, lovește foarte bine cu ambele picioare.

Rep.: Pe ce jucător român îl vedeți să joace pentru Real Madrid și Barcelona, așa cum ați făcut dumneavoastră?
Gh. Hagi: Nu pot evalua. E foarte greu, dar nu imposibil. Sunt mândru că am evoluat și la Barcelona, și la Real Madrid, și sunt printre puținii care au jucat la ambele. Real pune preț mai mare pe valoarea individuală, pe când la Barcelona pe primul plan este echipa. Din acest punct de vedere, eu apreciez mai mult filosofia și sitemul de joc ale Barcelonei.

„Cruyff  m-a sunat să-mi spună că mă vrea la Barcelona”

Rep.: Cine v-a dorit la Barcelona?
Gh. Hagi: Johan Cruyff, după Mondialul din America. A fost ceva magic. Am jucat acolo unde mi s-a ivit ocazia să joc și a fost perfect la toate cluburile la care am evoluat. Nu pot spune ce echipă aș alege astăzi. Am jucat la 2 din cele mai mari, Real și Barcelona! Mi-ar fi plăcut să joc la Ajaxul lui Cruyff, dacă așa ceva ar fi fost posibil.

Rep.: Messi sau Ronaldo?
Gh. Hagi: Cristiano Ronaldo e cel mai bun la ora asta. Mai ales pentru că a câștigat cu Portugalia Campionatul European. A făcut multe, a cucerit și Champions League cu Real, dar în special pentru cucerirea cu Portugalia a titlului european. Vom vedea ce se va întîmpla după acest mondial din Rusia.

Rep.: Care este modelul ideal de jucător al lui Gheorghe Hagi?
Gh. Hagi: Să aibă talent și să iubească fotbalul. Să se antreneze, să se poarte frumos, să se îmbrace decent. Pentru un astfel de jucător satisfacțiile vor veni, cu siguranță. Nu-mi plac jucătorii care-și creează alibi. E exclus să accept așa ceva! 

Rep.: Mulți spun că Gheorghe Hagi ar fi potrivit la conducerea fotbalului românesc. Vă interesează un stfel de proiect?
Gh. Hagi: Niciodată nu mi-am dorit să fiu președinte. Poate peste vreo zece ani. Ne mai gândim. Deocamdată sunt antrenor și îmi place foarte mult ce fac.

Rep.: Care sunt principiile tehnico-tactice ale Academiei Hagi?
Gh. Hagi: Ofensiv – trebuie să ai posesie, defensiv – să faci presiune. Să fii agresiv, să ai inițiativă, să comanzi, să domini, cu personalitate. Principiul meu este să încerci să câștigi în fiecare zi, să te bați pentru victorie, pentru că dacă-l bați pe adversar, te va respecta. Trebuie să te lupți pentru acest lucru în viață, iar câștigând, vei fi fericit.

Rep.: Când vă dați seama că un copil poate ajunge la a face performanță?
Gh. Hagi: La 10 ani, cum am început și eu, te duci la un club privat, unde tot antrenamentul devine mult mai serios. Ai trei zile pe săptămână unde trebuie să te prezinți undeva, unde trebuie să faci deja sub formă centralizată, colectivă. A accepta un antrenor agresiv ține de sacrificiile pe care trebuie să le faci pentru performanță. Antrenorul trebuie să-i arate copilului, să-i dea încredere, curaj, să aibă plăcerea de a se juca. Să nu-i iei plăcerea copilului de a se juca! Pentru el, la început, e o joacă, după aceea devine plăcere, din plăcere devine iubire, după iubire e pasiune și te duci în toate, nu poți să-i iei copilului plăcerea asta!

Rep.: E greu să finanțezi un club de fotbal în România?
Gh. Hagi: Dacă investești în academie, totul devine mai simplu. Noi, de trei ani, ne autofinanțăm. Toate astea cu o echipă tânără, cea mai tânără campioană din Europa. Neavând bani de transferuri, ne completăm cu jucători experimentați care au nevoie să se repună pe picioare. Din cauza unor circumstanțe, acești fotbaliști ajung într-un moment dificil. Și noi suntem dispuși să-i luăm. D-aia am zis că e un miracol titlul. 

Rep.: Care este filozofia Academiei Hagi și a Clubului Viitorul?
Gh. Hagi: Ca în oricare afacere, în primii cinci ani trebuie investiții. Teoretic, în zece ani ne-am fi putut propune ceva important, noi am câștigat campionatul în al optulea an. La juniori, cu buget foarte mare, am realizat cea mai mare performanță din istoria României: titluri luate cu juniorii A, B și C. Noi suntem pregătiți în orice moment ca, atunci când pleacă un jucător, să avem mereu în spate un tânăr gata să intre.

Rep.: Ați mai vorbit cu Gigi Becali de la cazul TAS de anul trecut?
Gh. Hagi: Nu. Dar fac afaceri cu oricare alt club din România care este interesat de jucători de la noi. Dacă ei pot deveni mai buni în altă parte, le dau drumul. Eu nu duc războaie. Mai zice cineva ceva despre mine, mai zic și eu. După o vreme trec peste, ne împăcăm. Nu sunt răzbunător.

Rep.: Vă deranjează campionatul cu play-off și play-out?
Gh. Hagi: Eu nu cer avantaje pentru mine! Vorbesc despre competiție. Și nu sunt neapărat contra play-off, doar că nu-mi place înjumătățirea. Soluția cea mai bună ar fi cu 18 echipe, un campionat normal. Așa văd eu. Dacă aș avea odată o forță, sută la sută aș face asta.

Rep.: Cât contează antrenorul? Cât poate să controleze el?
Gh. Hagi: Dacă tot ne confesăm, haideți să fim sinceri în continuare: în România nu mai există noțiunea de antrenor! E lucrul cel mai grav în momentul de față. Patronii conduc totul, din păcate. Antrenorul trebuie lăsat să își facă treaba. În anul în care am luat titlul, după debutul de campionat, eram dat afară dacă eram la alt club.
 
Rep.: Ce înseamnă fotbalul pentru Hagi?
Gh. Hagi: Totul. Banii nu înseamnă nimic pentru Hagi. Vreau să dau tot ce am mai bun. Fotbalul înseamnă sacrificiu mare, efort. Dar e păcat să nu fii disponibil. De la 10 ani la 18 ani joci fotbal gratis, doar din plăcere. Și când poți să te realizezi, să câștigi bani din fotbal, sunt mulți care nu au capacitatea să reziste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here