„Rapsodia vultureană”, ambasador cultural al comunei Vulturu
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
„Rapsodia vultureană”, ambasador cultural al comunei Vulturu
„Rapsodia vultureană”, ambasador cultural al comunei Vulturu
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

Ansamblul „Rapsodia vultureană”, din Vulturu, și-a făcut de acum o tradiție din a cuceri orice juriu, la orice concurs la care participă, întorcându-se  acasă cu premiul cel mare. Ultimul trofeu adăugat în palmares a fost obținut la un concurs de cântece și dansuri populare ce a avut loc la Bordei Verde, în Brăila. Tot la acest festival – concurs a mai fost premiată și solista ansamblului, Ana-Maria Anton, care a obținut locul III.
Ansamblul folcloric a participat în ultima vreme la mai multe festivaluri de gen din țară, printre care și ”Cântă de răsună Lunca“ de la Tecuci, dar și la concursuri mai mici, unul dintre acestea având loc la Suraia. Trebuie menționat faptul că artiștii din Vulturu, pregătiți de coregraful Andrei Culicovschi, au impresionat încă de la debutul lor în lumea artistică. Ansamblul din Vulturu a fost înființat la inițiativa primarului Nicușor Păcuraru, pentru a le oferi copiilor din localitate posibilitatea să învețe lucruri noi și frumoase, dar mai ales să desfășoare activități extrașcolare, care să le îmbogățească cultura și să le dezvolte dragostea pentru tradiție, artă și frumos.
„Este unul dintre cele mai importante proiecte de suflet ale noastre, pentru că este dedicat copiilor, iar copiii sunt viitorul nostru și trebuie să ne ocupăm de ei. Prin aceste activități cultural-artistice îi ținem aproape. Vor prinde mai multă educație, învață cum să se comporte în colectiv, acumulează experiență mergând pe la festivaluri și în diverse locuri. Unde au mers acești copii au venit cu premii, acum sunt profesioniști. E multă muncă, săptămânal  se lucrează câteva ore bune. Avem aproape 100 de copii numai la dansuri, formăm mereu copii. Acum chiar pot spune că au cu ce ieși în lume, le-am făcut costume tradiționale. Sunt una dintre cele mai mari valori ale comunei și trebuie să investim în ei. Chiar sunt la un nivel la care eu sunt foarte mulțumit. Mulțumirea mea este că ei sunt foarte disciplinați. Merg câte 30 la un festival și nu se împrăștie, nu vorbesc în plus, s-au format așa de frumos! Coregraful este foarte exigent în ceea ce face, își respectă munca și copiii îl iubesc pentru asta”, spune primarul Nicușor Păcuraru.
Pe lângă ansamblul de dansuri, tot la inițiativa edilului a mai fost înființat și corul ”Ștefan Andronic”, dirijat de profesorul Dumitru Săndulachi, dar și o fanfară de copii, ”Vulturii brass band“, profesor fiind Marian Cucu.Costume populare țesute la război


Membrii ansamblului ”Rapsodia Vultureană” au primit un dar prețios, la care au visat mult, de la autoritățile locale: costume populare realizate în mod tradițional. Artiștii din Vulturu au primit darul autorităților chiar înainte de  spectacolul pe care l-au susținut în cadrul evenimentului ”Zilele comunei Vulturu”. Ținutele le aduc dansatorilor un plus de autenticitate, pentru că au fost realizate la războiul de țesut, așa cum se făcea în vechime. Cele 30 de costume, 15 pentru băieți și 15 pentru fete, au fost țesute la Târgu Neamț, la un atelier specializat în realizarea de costume populare, după un model de costum tradițional din județul Vrancea.
Un costum de fată presupune poală, fotă, brâu, ie, bundiță și maramă, iar băiatul poartă ițari, brâu, ie și bundiță. Ca ținuta să fie completă, se asortează opinci sau pantofi la fete și cizme la băieți. „Acum suntem și noi recunoscuți după port. Știm că autoritățile locale au făcut eforturi pentru achiziționarea acestor costume, dar tinerii noștri au demonstrat că merită să poarte o asemenea ținută”, spune Andrei Culicovschi, coregraful ansamblului ”Rapsodia vultureană“.
Ansamblul ”Rapsodia Vultureană” reprezintă o șansă pentru mulți dintre copiii din Vulturu, care nu au posibilitatea să meargă la cursuri de dansuri sau să ia lecții de instrument, dacă e să ne referim la copiii din fanfară. 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarateFLASH NEWS NATIONAL
30
33
5
2
34
19

Extragerea noroc:  5130775

Harta Focsani
   

Social

Copii vânduţi pe geam și nume schimbate pentru a scăpa de demonii bolilor
    Aţi auzit de copiii vânduţi pe geam sau cumpăraţi, scăpând în acest fel de o boală chinuitoare? Aţi auzit de familii care schimbau numele copiilor pentru a le vindeca toate problemele de sănătate?

POZA ZILEI

Să nu ne udăm la picioare

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost