“Primiţi pensie şi dacă aţi lucrat în străinătate”

0
28951


Astăzi, „Curierul juridic” vă prezintă solicitarea domnului Ioan M. din Focșani

Domnul Ioan M., din municipiul Focșani, ne-a scris pe adresa redacției și ne-a spus despre faptul că a lucrat 25 de ani în țară, iar de 10 ani lucrează în străinătate, în speță în Spania. În această țară, pentru a obține pensie, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Dumnealui dorește să afle cum i se va calcula pensia în țară, ținînd cont de anii lucrați în străinătate.
Răspuns: Domnule Ioan M., pot fi valorificate perioadele de asigurare realizate în mai multe țări în vederea deschiderii dreptului la pensie, iar calculul se face conform următoarelor reguli și principii: egalitatea de tratament între cetățenii statelor membre, acordarea acelorași drepturi și impunerea acelorași obligații de securitate socială între cetățenii proprii și cei ai altor state membre, care se deplasează în interiorul Uniunii Europene, în vederea desfășurării unei activități profesionale sau a stabilirii domiciliului; determinarea legislației aplicabile, astfel încît o persoană să nu fie supusă, în același timp, mai multor legislații de securitate socială sau, dimpotrivă, să nu facă obiectul niciunei legislații; totalizarea perioadelor de asigurare în vederea stabilirii și acordării drepturilor, ceea ce presupune că instituția competentă, la calcularea drepturilor ce îi revin unei persoane ce și-a desfășurat activitatea în mai multe state ale Uniunii Europene, ia în considerare atît perioadele de asigurare realizate în propriul stat, cît și perioadele realizate în celelalte state membre, drepturile fiind calculate de fiecare stat, proporțional cu perioada de asigurare realizată conform propriei legislații; exportul prestațiilor: ceea ce presupune dreptul unei astfel de persoane de a beneficia de prestațiile dobîndite în statele în care și-a desfășurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu. Astfel, în cazul persoanelor care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acordă cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare. Dacă o persoană a lucrat atît în România cît și în Spania, va beneficia de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proporțional cu perioadele de asigurare socială realizate în cele două sisteme de pensii, cu respectarea prevederilor legislațiilor în materie din aceste două țări. Cererea și actele doveditoare se depun la instituția de asigurări sociale din statul de domiciliu.
Așteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea”, Focșani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificația: „Curier juridic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here