“Primiţi pensie şi dacă aţi lucrat în străinătate”
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
“Primiţi pensie şi dacă aţi lucrat în străinătate”
Voteaza :

Articolul a primit 4 voturi

Astăzi, „Curierul juridic” vă prezintă solicitarea domnului Ioan M. din Focşani

Domnul Ioan M., din municipiul Focşani, ne-a scris pe adresa redacţiei şi ne-a spus despre faptul că a lucrat 25 de ani în ţară, iar de 10 ani lucrează în străinătate, în speţă în Spania. În această ţară, pentru a obţine pensie, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Dumnealui doreşte să afle cum i se va calcula pensia în ţară, ţinînd cont de anii lucraţi în străinătate.
Răspuns: Domnule Ioan M., pot fi valorificate perioadele de asigurare realizate în mai multe ţări în vederea deschiderii dreptului la pensie, iar calculul se face conform următoarelor reguli şi principii: egalitatea de tratament între cetăţenii statelor membre, acordarea aceloraşi drepturi şi impunerea aceloraşi obligaţii de securitate socială între cetăţenii proprii şi cei ai altor state membre, care se deplasează în interiorul Uniunii Europene, în vederea desfăşurării unei activităţi profesionale sau a stabilirii domiciliului; determinarea legislaţiei aplicabile, astfel încît o persoană să nu fie supusă, în acelaşi timp, mai multor legislaţii de securitate socială sau, dimpotrivă, să nu facă obiectul niciunei legislaţii; totalizarea perioadelor de asigurare în vederea stabilirii şi acordării drepturilor, ceea ce presupune că instituţia competentă, la calcularea drepturilor ce îi revin unei persoane ce şi-a desfăşurat activitatea în mai multe state ale Uniunii Europene, ia în considerare atît perioadele de asigurare realizate în propriul stat, cît şi perioadele realizate în celelalte state membre, drepturile fiind calculate de fiecare stat, proporţional cu perioada de asigurare realizată conform propriei legislaţii; exportul prestaţiilor: ceea ce presupune dreptul unei astfel de persoane de a beneficia de prestaţiile dobîndite în statele în care şi-a desfăşurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu. Astfel, în cazul persoanelor care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acordă cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare. Dacă o persoană a lucrat atît în România cît şi în Spania, va beneficia de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proporţional cu perioadele de asigurare socială realizate în cele două sisteme de pensii, cu respectarea prevederilor legislaţiilor în materie din aceste două ţări. Cererea şi actele doveditoare se depun la instituţia de asigurări sociale din statul de domiciliu.
Aşteptăm scrisorile dvs. pe adresele: „Monitorul de Vrancea“, Focşani, str. Bucegi nr. 21 sau redactie@monitorulvn.ro, cu specificaţia: „Curier juridic“. 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

185 de cadre didactice din Vrancea vor gradație de merit; cele mai multe dosare au fost depuse de învățătoare
185 de cadre didactice, din întreg județul Vrancea, și-au depus dosarele pentru obținerea gradației de merit. Acestea își dispută 160 de locuri, scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ).

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost