Perioada în care se poate „cumpăra” vechime pentru obținerea unei pensii se prelungește
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Perioada în care se poate „cumpăra” vechime pentru obținerea unei pensii se prelungește
 Perioada în care se poate „cumpăra” vechime pentru obținerea unei pensii se prelungește
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Persoanele care în ultimii cinci ani au avut perioade de timp în care nu au avut calitatea de asigurat al sistemului public de pensii, și nu și-au achitat contribuțiile aferente acestor perioade, vor putea să facă acest lucru până la finele acestui an. Acest lucru vine ca urmare a unui proiect de Ordonanță de Urgență a Ministerului Muncii care prevede prelungirea cu încă șase luni a perioadei de aplicare a Legii nr. 186/2016  privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. 
În judeţul Vrancea, aproape 200 de oameni au achitat aproximativ un milion de lei Casei Judeţene de Pensii pentru a-şi cumpăra vechime în muncă, iar la nivel de țară, până în prima decadă a lunii martie au făcut acest lucru 11.152 de oameni. Astfel, ca urmare a numeroaselor solicitări transmise la Ministerul Muncii de români atât din țară cât și din străinătate, a fost elaborat proiectul de Ordonanță care prevede că cei care vor să-și achite contribuțiile de asigurări sociale s-o poată face, într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, până la data de 31 decembrie a.c..
    Legea 186/2016 prevede că persoanele care nu au calitatea de pensionari pot achita contribuţia de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, fiind vorba de intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii cinci ani anteriori acestei date. Potrivit acestui act normativ, termenul limită pentru cumpărarea vechimii în muncă este 27 aprilie 2017, termen care va fi prelungit odată cu intrara în vigoare a proiectului de Ordonanță.
    Potrivit legislației în vigoare, poate încheia contract de asigurare socială orice persoană, indiferent de cetățenie, cu domiciliul sau reședința în România, care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat
stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
    Perioada de achitare a contribuțiilor de asigurări sociale de către cei care au nevoie de acest lucru este propusă să fie prelungită, pentru că perioada scurtă de timp prevăzută de Legea nr. 186/2016 nu a permis acoperirea tuturor categoriilor de solicitanţi de a plăti contribuțiile sociale pe o perioadă anterioară. De asemenea, prelungirea termenului s-a impus și „având în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetățeni români din țară și străinătate privind asigurarea la sistemul public de pensii, și faptul că plățile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat au permis, cel puțin pentru un timp, refacerea echilibrului bugetar. Proiectul  de OUG vizează modificarea Legii nr. 186/2016 astfel încât persoanele interesate să aibă posibilitatea încheierii unui contract de asigurare socială până la data de 31 decembrie 2017. Măsura legislativă are drept consecință evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

185 de cadre didactice din Vrancea vor gradație de merit; cele mai multe dosare au fost depuse de învățătoare
185 de cadre didactice, din întreg județul Vrancea, și-au depus dosarele pentru obținerea gradației de merit. Acestea își dispută 160 de locuri, scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ).

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost