„Pe vremea mea”
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
„Pe vremea mea”
„Pe vremea mea”
Voteaza :

Articolul a primit 10 voturi

   Generaţiile sunt un lucru la voia întâmplării pentru că singurul lucru care  face diferenţa între membrii uneia sau ai alteia sunt doar schimbările care intervin de-a lungul anilor în societate. Moda, ca şi gândurile omului simplu, îşi schimbă învelişul din timp în timp. Asta îi induce în eroare pe cei mai ignoranţi dintre noi încât să zică „Pe vremea mea era altfel!”.
   Oamenii au fost la fel dintotdeauna. Dacă e să vorbim ştiinţific, singurele schimbări care ni se mai pot aduce sunt numai cele de adaptare la medii noi. Psihic, devenim mai isteţi şi mai puţin capabili emoţional. Spre exemplu, nepoţelul Juniorel se joacă cu tableta, în timp ce bunicul lui se juca cu puii de găină. În schimb, toate astea nu ne afectează suficient de rapid şi mai ales într-atât încât între părinţii şi copiii din orice timpuri să fie o diferenţă aşa mare încât să nu se înţeleagă reciproc. Chestia cu „sunt dintr-o altă generatie, deci nu te înţeleg” e o scuză a umanităţii folosită ca să ascundă nu foarte marea dorinţă de înţelegere. Până şi asta e ceva atemporal. 
   La urma urmei, orice începe cu „pe vremea mea...” şi nu are o legătură strictă cu lucrurile care existau atunci şi acum nu mai există, e lipsit de sens: „Pe vremea mea, fetele nu aveau fuste aşa scurte”. Nu era social acceptat, nici la modă să ai fuste scurte, fiindcă altfel, şi ele ar fi purtat fuste scurte. Fetele de azi nu sunt de vină că societatea le permite asta. Sigur, faptul că unele exagerează cu cât de scurtă e fusta nu are nici o relevanţă în subiectul ăsta, fiindcă dintotdeauna anumiţi oameni întrec măsura. „Pe vremea mea, copiii nu suflau în faţa părinţilor”. Pentru că părinţii de atunci îşi puneau cei 9 copii la respect prin metode mai puţin sensibile. Înţelegeţi, ei nu aveau cărţi şi site-uri despre cum să socializezi cu bebeluşul/ copilul/ adolescentul. 
   De fapt conceptul de adolescent nici nu exista până acum ceva timp. Erai copil până se plictiseau ai tăi să te strige aşa şi apoi deveneai tânăr. Chestia pe care o făceau ei mi se pare totuşi folositoare, fiindcă adolescenţa a fost creată ca să evidenţieze perioada în care copilul e irascibil şi trece prin tot soiul de schimbări neplăcute. Pentru latini, adulescens însemna tânăr.        Noi de ce avem cuvinte diferite pentru adolescent şi tânăr? Mi se pare şi adolescenţa asta o invenţie modernă, un fel de scuză pe care o foloseşti când nu mai poţi comunica cu copilul tău. După ce legătura se rupe de tot, copilul devine tânăr şi gata. De asta nu-mi place să mi se spună adolescent. Sunt sigură că nici pensionar sau adult nu o să-mi placă, pentru că nu văd rostul în a numi o persoană, deci a încerca să o individualizezi, printr-o caracteristică a ei comună cu o întreagă categorie socială.
   Concluzia este că suntem la fel ca bunicii noştri şi străbunicii noştri, ca viitorii copii. Sigur, nu suntem exact ca oamenii peşterii, fiindcă presupun că  într-un interval aşa mare de timp intervin unele schimbări. 

Cristina Iliescu 
Colegiul Naţional Unirea

 

 

2 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • scurt si concis faa esti opproastaa

  DE sdsds, postat pe 10-12-2013, la 19:45

 • esti o pproasta ca nu intelegi ca evolutia ca orice alt lucru are o limita .tu crezi ca ebine sa stii doar sa te joci cu tableta

  DE sdsds, postat pe 10-12-2013, la 19:47

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

185 de cadre didactice din Vrancea vor gradație de merit; cele mai multe dosare au fost depuse de învățătoare
185 de cadre didactice, din întreg județul Vrancea, și-au depus dosarele pentru obținerea gradației de merit. Acestea își dispută 160 de locuri, scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ).

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost