Graniţe
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Graniţe
Voteaza :

Articolul a primit 8 voturi

   Imaginaţi-vă că suntem cu toţii la fel din toate punctele de vedere. Deşi ar fi un vis în care e pace, ar fi un vis extraordinar de plicticos. Nu putem fi cu toţii, din orice punct de vedere, sub aceleaşi graniţe. Nu tuturor ne place limonada, nu toţi avem aceleaşi trăsături, şi mai sunt încă atâtea diferenţe la fel de banale şi de întâlnite la orice colţ de bloc. E normal, şi fără ele ar fi şi mai plictisitor, chiar dacă de abia îmi pot imagina ceva mai plictisitor decât idealul social impus pe moment.
   În fine, mi se pare că uniformitatea e o porcărie. Fiecare trebuie să se exprime pe sine, chiar dacă majoritatea persoanelor nu au un sine aşa de bine conturat. De aceea moda îşi are rolul ei, şi tot aşa. Însă ar trebui ca toţi să fim capabili de câte o mică variaţie faţă de regulă. De altfel, mă tem că unul dintre cele mai mari defecte ale anarhiei ar fi acela că i-ar permite omului de turmă să se „exprime”. Fiindcă primul lucru pe care l-ar face el la momentul actual ar fi să iasă din casă cu o blană de oaie pe umeri şi cu o cratiţă în cap, strigând „Asta sunt eu şi pot să mă exprim liber!”. Vedeţi, ei nu înţeleg că vestimentaţia îşi are graniţa undeva mai departe de ustensilele de bucătărie. Deşi necesare, graniţele au nevoie să fie cât mai estompate.
    Spre exemplu, graniţe ca cele cu sclavismul sau cu egaliatea dintre femeie şi bărbat au fost sparte. Ceea ce e bine. Graniţa dintre heterosexualitate şi homosexualitate, încă nu. Ceea ce nu e chiar bine. Dar graniţa dintre a fi liber să faci ce vrei şi a omori când vrei şi ce vrei ar trebui să fie mai dură decât e acum. Nuanţele astea nu au nevoie să fie căutate, ci trebuie să fie ghidate de experienţă. Trebuie să fii în pielea celui care suferă ca să empatizezi cu el. Trebuie să fii şi suficient de informat încât să înţelegi că empatia cu fiinţe diferite de tine e atât de riscantă încât să te poată duce la o viziune greşită. Spre exemplu, dacă crezi că ştii concret ce simte un obiect dincolo de un exerciţiu de imaginaţie, fie eşti superior unui om din masă, fie eşti un superficial căruia deja i s-a urcat la cap comparaţia de mai sus. Iar acea superficialitate nu te lasă să vezi că obiectul nu e întocmai unui om.
    Despre graniţe putem vorbi mult. Dar esenţialul e că acestea nu trebuie să fie impuse, ci ghidate de înţelegere. Atunci nu vor mai exista, iar conştiinţa noastră ne-ar putea conduce spre cea mai frumoasa anarhie.

Cristina ILIESCU,
Colegiul Naţional Unirea


 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Actualitatea

GALERIE FOTO: Au reînceput lucrările de consolidare și restaurare la Prefectura Putna din Focșani
    Consiliul Județean Vrancea a reluat în această săptămână lucrările de consolidare și restaurare la clădirea fostei Prefecturi a Județului Putna, după o perioadă de pauză, în care lucrările la acest imobil simbolic pentru județul Vrancea au fost sistate din cauza litigiului în instanță cu vechiul constructor

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost