Citiţi eticheta la pâine! Coloranţii au fost interzişi!
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Citiţi eticheta la pâine! Coloranţii au fost interzişi!
 Citiţi eticheta la pâine! Coloranţii au fost interzişi!
Voteaza :

Articolul a primit 2 voturi

    Coloranţii trebuie să dispară din pâinea neagră, conform unui ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Controalele realizate de comisarii acestei instituţii au arătat că majoritatea producătorilor de pâine neagră foloseau, de fapt, făină albă cu coloranţi. Aceste practici au creat o imagine negativă întregii bresle a brutarilor, dar a creat şi o concurenţă neloială, pâinea colorată fiind mai aspectuoasă, mai mare decât cea făcută doar din făină neagră. Pe de altă parte, specialiştii avertizează cumpărătorii asupra tuturor aditivilor folosiţi la produsele din panificaţie, unele dintre ele fiind periculoase pentru sănătatea oamenilor.

    Vrâncenii vor mânca pâine neagră fără coloranţi după ce au fost schimbate condiţiile pentru produsele de panificaţie. Un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în vigoare de la 15 ianuarie, stabileşte că brutarii pot folosi zaharuri şi caramel doar pentru pâinea din malţ. Nu pot fi folosiţi coloranţi pentru celelalte sortimente de pâine. Decizia a fost luată de Protecţia Consumatorilor după ce numeroase controale au scos la iveală că pâinea neagră nu era chiar atât de neagră, ci avea şi puţin colorant, că pâinea de secară nu era chiar atât de curată pe cât promitea reclama producătorului.
    În Vrancea, controlul a fost efectuat de comisarii de la Protecţia Consumatorilor în perioada august-septembrie 2013. Potrivit comunicatului de presă, au fost găsite probleme la etichetare, prin utilizarea de denumiri menite să înşele cumpărătorul asupra compoziţiei produsului. De exemplu, s-au găsit sortimente de panificaţie „pâine neagră“ unde ca ingredient principal apărea făina albă, urmată de făina neagră din grâu, respectiv „pâine graham“ şi „pâine cu secară“, care aveau ca principal ingredient faina albă şi abia apoi tărâţe sau făină integrală sau făină din secară, astfel că denumirea produselor ar fi trebuit să fie „pâine cu făină neagră, făină de secară, făină integrală ...etc.”. „La raft era prezentat “Pâine de secară” ceea ce inducea consumatorului ideea că produsul este fabricat din făină de secară. În fapt, conform ingredientelor menţionate de producător pe ambalaj, constituentul principal al produsului era făină neagră de grâu, iar făina de secară era în proporţie de 20%“, se arată în raportul ANPC. Comisarul şef adjunct al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Est (Galaţi) – CJPC Vrancea, Dumitru Dilǎ, a recomandat consumatorilor să citească etichetele cu atenţie pentru a vedea care sunt aditivii din produse astfel încât să aleagă în cunoştinţă de cauză.

Coloranţii fac pâinea „mai umflată, mai aspectuoasă“


    Producătorii de pâine susţin noile reguli impuse de ANPC, care vor avea un dublu efect. Pe de o parte, va fi o concurenţă corectă între brutari, pe de altă parte, este mai bine pentru sănătatea cumpărătorilor. Sîrbu Filipache, de la Meteor, a reuşit să îşi creeze de-a lungul anilor o reputaţie în rândul focşănenilor, care au încredere în produsele cumpărate de aici. „Noi nu am folosit niciodată coloranţi în pâinea neagră“, spune Filipache, explicând că această practică a unor producători din panificaţie a avut ca efect chiar îndepărtarea clienţilor. „Am pierdut din clienţi pentru că oamenii au văzut la televizor, din presă că se pun coloranţi în pâinea neagră şi atunci au renunţat să mai cumpere. Introducerea noilor reguli este un lucru bun pentru că oamenii erau speriaţi. Nu i-am înţeles pe cei care foloseau coloranţi pentru că economic nu era rentabil, făina neagră este mai ieftină decât cea albă. Singurul avantaj al coloranţilor era că pâinea este mai umflată, mai aspectuoasă. Ori noi avem o pâine mai mică, din făină neagră“, a spus Sîrbu Filipache.
    Un alt producător de pâine vrâncean, Nicuşor Epure, de la Moripan, spune că noile reguli ar trebui să facă ordine în acest domeniu. „Regulile sunt bune însă ele trebuie să fie şi respectate. Trebuie ca autorităţile să urmărească respectarea lor şi în perioada următoare“, a afirmat Nicuşor Epure. Patronul de la Moripan spune că pregăteşte sortimente noi de panificaţie, care vor fi scoase pe piaţă în următoarele săptămâni. „Peste aproximativ o săptămână vom scoate sortimente noi, cu puţini amelioratori, cu un alt gust, aşa cum se făcea pâinea odată“, a precizat Nicuşor Epure. Acesta a explicat că producătorii de pâine vrânceni trebuie să facă faţă şi concurenţei neloiale din partea producătorilor din judeţele limitrofe. Aceştia au intrat pe piaţă în localităţile din marginea judeţului, cu preţuri mici, doar pentru a fura din clienţii producătorilor vrânceni.

Atenţie la E-urile din pâine


    Medicii nutriţionişti au avertizat că pâinea trebuie consumată cu moderaţie, din cauza aditivilor alimentari care pun sănătatea în pericol. Profesorul dr. Gheorghe Mencinicospchi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a afirmat în repetate rânduri, conform presei centrale, că piaţa românească de panificaţie este invadată de E-uri pentru că legea permite acest lucru, chiar dacă o parte dintre aceşti aditivi alimentari ne pun sănătatea în pericol. În pâine, arată profesorul, se găsesc până la 34 de E-uri. Printre cele mai întâlnite E-uri ce se găsesc în compoziţia pâinii se numără bromatul de potasiu - E 924 – responsabil de apariţia senzaţiei de greaţă, vărsături, diaree sau apariţia diverselor dureri, odată ce este ingerat; sulfatul de sodiu - E 514 - afectează vezica biliară; lactatul de calciu - E 327 – are ca efecte adverse stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală. Pe lista E-urilor care pun în pericol sănătarea se mai află acidul fumaric - E 297, acidul acetic - E 260 precum şi acidul citric -E 330. „În total, într-o pâine regăsim până la 34 de E –uri“, spune prof. dr. Mencinicopschi, potrivit căruia calitatea pâinii depinde şi de tehnologia de fabricaţie folosită de producători.

Reguli la etichetarea produselor din panificaţie

    Produsele de panificaţie ambalate trebuie să prezinte prin etichetare mai multe elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor. Eticheta trebuie să conţină „denumirea sub care se vinde produsul; lista cuprinzând ingredientele; cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente; cantitatea netă; data durabilităţii minimale; condiţiile de depozitare sau folosire atunci când acestea necesită indicaţii speciale; denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană; locul de origine sau de provenienţă dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienţa reală a produsului; instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare; o menţiune care să permită indicarea lotului; ingredientele cu efecte alergene cuprinse în anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare; preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată; preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg“.


 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul
    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost