„Boteitul oilor“ va avea loc duminică la Negrileşti
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
„Boteitul oilor“ va avea loc duminică la Negrileşti
„Boteitul oilor“ va avea loc duminică la Negrileşti
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Vrâncenii sunt invitaţi să participe, duminică, la cea de-a 15-a ediţie a „Boteitului oilor“, eveniment care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Manifestarea este organizată de Consiliul Județean, Centrul Cultural Vrancea și Consiliul Local Negrilești. „Boteitul oilor“ este un obicei important care vine din negura timpului şi este unic în Vrancea. La manifestări au fost invitaţi să participe preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, cei doi vicepreşedinţi, Dănuț Cristian şi Ionel Cel Mare, parlamentarii vrânceni, dar și primari ai localităților din Vrancea. Vor susține spectacole artiști de marcă din care amintim pe Angelica Flutur, Grigore Gherman, Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei“, dar și ansamblurile folclorice din localitățile Nistorești, Nereju, Spulber, Dumitrești și Jitia.
    De secole, urcarea oilor la munte este un moment important din viaţa oierilor şi a comunităţii din Negrileşti, de altfel singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiţie. Obiceiul începe cu tocmeala oilor, care are loc între baci şi ciobani, eveniment ce va avea loc în jurul orei 10.30. Aceştia din urmă trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză care a fost făcută din laptele oilor respective. Acest obicei a fost respectat cu sfinţenie de gospodarii din Negrileşti. După tocmire, turmele de oi sunt aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul ţine o slujbă şi apoi stropeşte animalele cu agheasmă, manifestare care va avea loc în jurul orei 11.00. Ciobanii primesc binecuvântarea pentru a fi feriţi de vitregiile vremii şi stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceştia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru. Atât tocmirea cât şi boteitul oilor au  loc în prezenţa majorităţii locuitorilor comunei. După tocmire şi slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani i-au drumul munţilor în aplauzele celor prezenţi. După acest eveniment, de la ora 12.00 manifestările se vor muta la Căminul Cultural din localitate.
    Obiceiul „Boteitul oilor“ a fost promovat şi prin intermediul proiectului «Vrancea turistică», implementat de Consiliul Judeţean Vrancea în perioada 17.02.2011 – 17.06.2013 si finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Obiectivul general al proiectului a fost creşterea importanţei turismului, ca factor ce stimulează dezvoltarea economică prin promovarea produselor turistice specifice zonei montane a judeţului (resurse naturale şi antropice) din localităţile Boloteşti, Vidra, Valea Sării, Năruja, Paltin, Spulber, Vrîncioaia, Păuleşti, Nistoreşti, Nereju, Bîrseşti, Negrileşti și Tulnici. Valoarea totală a proiectului a fost de 590 604,96 lei. În perioada post implementare, Consiliul Judeţean Vrancea a menţinut activităţile de sustenabilitate a proiectului. În anii trecuţi manifestările de la Negrileşti au fost urmărite şi de străini care au venit în Vrancea special pentru acest eveniment.
 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Actualitatea

GALERIE FOTO: Au reînceput lucrările de consolidare și restaurare la Prefectura Putna din Focșani
    Consiliul Județean Vrancea a reluat în această săptămână lucrările de consolidare și restaurare la clădirea fostei Prefecturi a Județului Putna, după o perioadă de pauză, în care lucrările la acest imobil simbolic pentru județul Vrancea au fost sistate din cauza litigiului în instanță cu vechiul constructor

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost