„Boteitul oilor“ va avea loc duminică la Negrileşti
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
„Boteitul oilor“ va avea loc duminică la Negrileşti
„Boteitul oilor“ va avea loc duminică la Negrileşti
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

Vrâncenii sunt invitaţi să participe duminică, 21 mai, la cea de-a 15-a ediţie a „Boteitului oilor“, eveniment care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, la Negrilești. Manifestarea este organizată de Consiliul Județean, Centrul Cultural Vrancea și Consiliul Local Negrilești. La manifestări au fost invitaţi să participe preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, cei doi vicepreşedinţi, Dănuț Cristian şi Ionel Cel Mare, parlamentarii vrânceni, dar și primari ai localităților din Vrancea. La eveniment vor participa artiști de marcă din care amintim pe Angelica Flutur, Grigore Gherman, Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei“, dar și ansamblurile folclorice din localitățile Nistorești, Nereju, Spulber, Dumitrești și Jitia.
     De secole, urcarea oilor la munte este un moment important din viaţa oierilor şi a comunităţii din Negrileşti, de altfel singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiţie. Obiceiul începe cu tocmitul oilor, care are loc între baci şi ciobani. Aceştia din urmă trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză care a fost făcută din laptele oilor respective. Acest obicei a fost respectat cu sfinţenie de gospodarii din Negrileşti. După tocmire, turmele de oi sunt aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul ţine o slujbă şi apoi a stropeşte animalele cu agheasmă. Ciobanii primesc binecuvântarea pentru a fi feriţi de vitregiile vremii şi stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceştia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru. Atât tocmirea cât şi boteitul oilor au  loc în prezenţa majorităţii locuitorilor comunei. După tocmire şi slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani iau drumul munţilor în aplauzele celor prezenţi. După acest eveniment, manifestările se vor muta la Căminul Cultural din localitate, unde va avea loc un frumos spectacol artistic la care vor participa echipele de dansuri populare şi buciumaşi din  localităţile de munte ale judeţului.
    Obiceiul „Boteitul oilor“ a fost promovat şi prin intermediul proiectului «Vrancea turistică», implementat de Consiliul Judeţean Vrancea în perioada 17.02.2011 – 17.06.2013 și finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Obiectivul general al proiectului a fost creşterea importanţei turismului, ca factor ce stimulează dezvoltarea economică prin promovarea produselor turistice specifice zonei montane a judeţului (resurse naturale şi antropice) din localităţile Boloteşti, Vidra, Valea Sării, Năruja, Paltin, Spulber, Vrîncioaia, Păuleşti, Nistoreşti, Nereju, Bîrseşti, Negrileşti și Tulnici. Valoarea totală a proiectului a fost de 590 604,96 lei. În perioada post implementare, Consiliul Judeţean Vrancea a menţinut activităţile de sustenabilitate a proiectului, reeditând materialele promoţionale, întreţinând site-ul creat în cadrul proiectului, postând banner-ul online pe site-uri de promovare turistică şi implicându-se anual în organizarea evenimentului de la Negrileşti. Prin implementarea proiectului „Vrancea turistică“ s-a trecut la un program complex de promovare care a crescut şi va continua să crească vizibilitatea zonei montane a judeţului şi să atragă turişti în leagănul artei populare vrâncene. În anii trecuţi manifestările de la Negrileşti au fost urmărite şi de străini care au venit în Vrancea special pentru acest eveniment.
 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

4
21
22
27
24
37

Extragerea noroc:  0622278

Harta Focsani
   

Eveniment

Românii, invitați să planteze stejari în Parcul Memoriei Naționale
Vrâncenii în principal, și românii în general, sunt invitați de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, să participe astăzi (sâmbătă), la cea de-a doua campanie de plantare a stejarilor din Parcul Memoriei Naționale, care va avea loc la Mărășești.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost